Szakmai

 

SCOPE

Standing Committe On Professional Exchange /Nemzetközi Szakmai Cseregyakorlati Szekció

A SCOPE szekció feladata, hogy orvostanhallgatóknak lehetőséget biztosítson arra, hogy klinikai cseregyakorlatot tölthessenek külföldön. A SCOPE célkitűzése az orvostanhallgatók és más egészségügyi szakemberek közötti kulturális megértés és együttműködés elősegítése a nemzetközi cseregyakorlatok által.

A szekció felépítése: mind a négy helyi egyesület tisztségviselői között két LEO (Local Exchange Officer / Külügyi Elnökhelyettes) képviseli a SCOPE -t. A LEO-out (Kiutazásért Felelős Külügyi Elnökhelyettes) a Magyarországról kiutazó hallgatók ügyeit intézi, míg a LEO- in (Beutazásért Felelős Külügyi Elnök Helyettes) a Magyarországra érkező hallgatók zökkenőmentes fogadásán dolgozik. A LEO-k munkáját a NEO ( National Exchange Officer / Országos Szakmai Cseregyakorlati Koordinátor ) koordinálja.

Az utazáshoz felhasználható szerződéseknek két típusa van. Bilaterális szerződésről beszélünk abban az esetben, ha a kimenő hallgató helyére érkezik egy beutazó hallgató. A kiutazó által fizetett bilaterális díjból a helyi egyesületek a beérkező hallgató ellátását biztosítják. Unilaterális szerződés esetén a kiutazó hallgató után nem érkezik bejövő, így a fogadó egyesület felé kötelezett unilaterális díjat fizetni.

A hallgatók számára a fogadó egyesület klinikai gyakorlati helyet, szállást, illetve napi egyszeri étkezést vagy zsebpénzt biztosít. A cseregyakorlatok hossza általánosan 4 hét.

A cseregyakorlati helyek elosztása helyi egyesületek szintjén történik a hallgatók egyesületi munkája, nyelvtudást igazoló dokumentumai és tanulmányi eredményei szerint. A helyi bizottságok pontrendszerei néhány esetben eltérők lehetnek.

Sikeres pályázat esetén a hallgatók további ügyintézése az ifmsa.org oldalon található adatbázisban elektronikusan történik.

Az országok listáját és a részletes leírásokat, feltételeket ezen az oldalon találják.

További információért látogasson el a hivatalos oldalra.