Szakmai

 

SCOPE

Standing Committe On Professional Exchange /Nemzetközi Szakmai Cseregyakorlati Szekció

A SCOPE szekció feladata, hogy orvostanhallgatóknak lehetőséget biztosítson arra, hogy klinikai cseregyakorlatot tölthessenek külföldön. A SCOPE célkitűzése az orvostanhallgatók és más egészségügyi szakemberek közötti kulturális megértés és együttműködés elősegítése a nemzetközi cseregyakorlatok által.

A szekció felépítése: mind a négy helyi egyesület tisztségviselői között két LEO( Local Exchange Officer / Külügyi Elnökhelyettes) képviseli a SCOPE -t. A LEO-out (Kiutazásért Felelős Külügyi Elnökhelyettes) a Magyarországról kiutazó hallgatók ügyeit intézi, míg a LEO- in (Beutazásért Felelős Külügyi Elnök Helyettes) a Magyarországra érkező hallgatók zökkenőmentes fogadásán dolgozik. A LEO-k munkáját a NEO ( National Exchange Officer / Országos Szakmai Cseregyakorlati Koordinátor ) koordinálja.

Az utazáshoz felhasználható szerződéseknek két típusa van. Bilaterális szerződésről beszélünk abban az esetben, ha a kimenő hallgató helyére érkezik egy beutazó hallgató. A kiutazó által fizetett bilaterális díjból a helyi egyesületek a beérkező hallgató ellátását biztosítják. Unilaterális szerződés esetén a kiutazó hallgató után nem érkezik bejövő, így a fogadó egyesület felé kötelezett unilaterális díjat fizetni. Az unilaterális díjak összege országonként változó lehet, melyekről az ifmsa.org oldalon →Exchange Conditions →Professional Exchange menüpontban lehet tájékozódni, országokra lebontva.

A hallgatók számára a fogadó egyesület klinikai gyakorlati helyet, szállást, illetve napi egyszeri étkezést vagy zsebpénzt biztosít. A cseregyakorlatok hossza általánosan 4 hét.

A cseregyakorlati helyek elosztása helyi egyesületek szintjén történik a hallgatók egyesületi munkája, nyelvtudást igazoló dokumentumai és tanulmányi eredményei szerint. A helyi bizottságok pontrendszerei néhány esetben eltérők lehetnek.

Sikeres pályázat esetén a hallgatók további ügyintézése az ifmsa.org oldalon található adatbázisban elektronikusan történik.

A SCOPE képekben :)

Az idén megpályázható országok:

Ausztria

AMSA

Belgium

BeMSA

Brazília

IFMSA-Brazil

Brazília

DENEM

Bulgária

AMSB

Csehország

IFMSA-CZ

Dánia

IMCC

Egyiptom

IFMSA-Egypt

Finnország

FiMSIC

Franciaország

ANEMF

Görögország

HelMSIC

Hollandia

IFMSA-NL

Hongkong

AMSAHK

Horvátország

CroMSIC

Indonézia

CIMSA-ISMKI

Japán

IFMSA-Japan

Kanada-Quebec

Quebec-Canada

Lengyelország

IFMSA-Poland

Lettország

LaMSA

Libanon

LeMSIC

Litvánia

LiMSA

Marokkó

IFMSA-Morocco

Málta

MMSA

Németország

BVMD

Mexikó

IFMSA-Mexico

Olaszország

SISM

Oroszország

HCCM

Oroszország-Tatár köztársaság

TaMSA

Örményország

AMSP

Portugália

PorMSIC

Szlovákia

SloMSA

Spanyolország

IFMSA-Spain

Spanyolország-Katalónia

AECS

Svédország

IFMSA-Sweden

Tajvan

IFMSA-Taiwan

Thaiföld

IFMSA-Thailand

Törökország

TurkMSIC

Tunézia

ASSOCIA-MED