Syracuse

TDK csere

2014 júliusában lehetőségem nyílt a BOE SCORE programja keretében részt venni egy 4 hetes amerikai csereprogramban, ami eredetileg kutatás lett volna, de mivel az ottlétem alatt nem volt aktuális projektjük, így az egész időt klinikai gyakorlattal töltöttem az Upstate Medical University érsebészeti osztályán Syracuse-ban.

A kórház óriási volt, az első héten úgy éreztem magam, mintha a Dr. House egyik epizódjában szerepelnék. A folyosón egymás után siető fehérköpenyesek a gyors egymást követő kérdéseikkel, modern technikai eszközök, barátságos, közvetlen emberek mindenhol.
Mindennapjaink reggel 6-kor kezdődtek a vizittel, ahol a sebellátásban aktívan részt vehettem. A hónap során rengeteget asszisztáltam a műtőben aneurysma, bypass műtéteknél, amputációknál, ahol varrhattam, mellkascsövet fixáltam, kampóztam, sebet kötöztem, a Heart and Vascular Centerben pedig lehetőségem nyílt artéria popliteába ballon katétert felfújni, angiográfiáknál asszisztálni. Hetente egyszer vagy kétszer az ambulancián is eltöltöttem pár órát, ahol betegeket vettem fel vagy épp a sebük átkötözésében segédkeztem. A napot általában este 18.30-kor fejeztem be a kórházban, de minden egyes ott töltött percért megérte, mert ki lehetett próbálni magam, lehetett kérdezni sokat és ők is kérdeztek és magyaráztak, tanulás szempontjából mindenképp csak ajánlani tudom mindenkinek.

A hosszú kórházi órák mellett nem volt sok szabadidőm, de természetesen a welcome parti nem maradhatott el a kinti orvostanhallgatókkal és a másik két cserediákkal (egy finn sráccal és egy norvég lánnyal), ahogyan a hétvégi pihenések a medence partján, sörözések, közös filmnézések, xbox-al való játékok, a város legjobb grilléttermében elfogyasztott vacsora és a shoppingolás a Destiny USA-ben sem. A városban számtalan rendezvény volt: kézművesfesztivál, jazzfesztivál, amik színesebbé varázsolták a hétvégéket. Révén, hogy New Yorkba repültem, így ott is szétnéztem: a Central Parkban biciklire pattanva hollywoodi filmek jelenetei elevenednek fel az emberben, a Rockefeller Center tetejéről csodálatos kilátás nyílik a városra, a Times Square-n, 5th Avenue-n való séta pedig szintén kihagyhatatlan a new york-i programból.

A szállásom egy 3 szobás óriási lakás volt, a kórháztól mindössze 10 percre gyalog, a kertben úszómedencével, a legfelső szinten pedig fitnesz teremmel. Így bár 3 hétig egyedül laktam, mert a lakók máshol teljesítettek gyakorlatot, egy percig sem unatkoztam szabadidőmben.

Syracuse-ban a tömegközlekedést nem sokan használják, mert mindenki autóval jár, így óránként volt csak egy busz, de az amerikaiak rendesek és szívesen elvittek hétvégén egy nagyobb áruházba bevásárolni. A kórházban a menzán ettünk a velem gyakorlaton lévő amerikai orvostanhallgatóval, hétvégén pedig volt, mikor főztem otthon a szerencsére jól felszerelt konyhámban.

Júliusban az időjárás a szokotthoz képest hűvös és esős volt, szinte nem volt olyan hét, hogy ne esett volna az eső, de ugyanolyan az időjárásuk, mint a miénk itthon és az árak is.
Szóval, ha valaki tartalmas kórházi gyakorlatra, sok-sok műtétre, modern gépek megismerésére és amerikai barátokra vágyik csak Syracuse-t tudom ajánlani.