Stockholm

Régi vágyam volt, hogy az egyik gyakorlatomat az egyetemi évek során egy északi országban tölthessem, így mikor a BOE helyosztójára került sor 2012. decemberében habozás nélkül választottam Svédországot.

Utazás

A repülőjegyet kb. 2 hónappal a kiutazás előtt vettem meg, más lehetőség nem igazán adódott (busszal igen hosszú lett volna ez az út, ami így 2 órás volt). A repülőtérről a városba busszal mentem be, ez kb. 80 perc volt, és a buszpályaudvaron várt rám a Stockholmi LEO-in. Nagyon kedves és segítőkész volt, segített megvenni a bérletemet is. Emiatt azonban később voltak összetűzések, mert más CP-k diákbérletet vettek a diákjaikkal, míg sokan mások felnőttet vettek. Hivatalosan mi nem vehettünk diákbérletet, de mivel kint mindenhol mágneskártyák és kapuk vannak, ezt gyakorlatilag bárki használhatta (az ellenőrökkel amúgy 5 hét alatt egyszer sem találkoztam).

Kórház, szakmai program

A Karolinska Institutet egyik kórházába, az érsebészetre osztottak be. Az osztályon én voltam az egyedüli diák, arra nagyon odafigyeltek, hogy 2 diáknál több ne legyen egy osztályon (svéd diákok nem is voltak nagyon, párral találkoztam csak, de ők mind TDK munkát végeztek ott), így szinte mindig kiválaszthattam mit szeretnék csinálni. A műtétekre beosztottak asszisztensnek is ha kértem, sokat voltam angioplastikán és ambulancián is. Legtöbbször bypasst láttam, de részt vettem hasi aorta aneurysma eltávolításán, sok trombectomián, stent beültetésen. A kórházi felszereltség messze meghaladja a magyarországi viszonyokat pl. minden osztályon betegeknek és nővéreknek is járt 1-1 mosogatógép, kávét, teát, gyümölcsöket minden beteg és dolgozó ingyen fogyaszthatott, a műtéti, osztályos eszközöket is mindenhol biztosították.

Szállás, étkezés

Kb. 35 cserediák volt Stockholmban, mindannyiunkat egy kollégiumban szállásoltak el egy ágyas + egy fürdőszobás szobákban. Egy közös konyha 2 hűtővel és 1 fagyasztóval volt 10 emberre, de ide csak az tudott bejutni, akinek volt mágneskártyája. Az alagsorban volt a mosoda szárítógépekkel, vasalódeszkával stb., ide időpontot kellett foglalni.

Étkezést nem kaptunk, helyette 1000 svéd koronát adtak (kb. 30 000 HUF) egész hónapra. Ez sajnos a napi 1 ebédre nem volt elég, sokat kellett költeni étkezésre, főleg mivel itt az élelmiszerek árai a magyar árak háromszorosai.

Social program

Heti 3 programot szerveztek nekünk, főleg a helyi LEO-in, CP munkát csak 6-7 diák végzett mellette. Néhány turisztikai látványosság volt ezek között: Gamla Stan-i idegenvezetés, Skanzen, City Hall; kirándulásokat szerveztek Helsinkibe, Uppsalába; és elvittek minket lasertag-ezni, kajakozni is.

Helyi viszonyok

Az árakról mindenképp tájékozódj mielőtt kiutazol, Stockholm Európa legdrágább városai közé tartozik. Az utazás országon belül olcsó ha előre foglalsz vonat/busz jegyet, 1-2 nappal előtte azonban már nagyon sokba kerül (én 1 hónappal előtte vettem). A közlekedés nagyon jó, 7 metróvonal, több villamos, busz jár gyakran, a kórház 20 percre volt a kollégiumtól, a kollégium pedig 25 percre a városközponttól.

Az időjárás ezen a nyáron a helyiek szerint szokatlanul meleg és derűs volt; szinte mindig sütött a nap, de a hőmérséklet sosem volt több 25-28 foknál, nagyon gyakran erős szél is fújt és időnként volt zivatar is.

Az időjárás ellenére nekem nagyon tetszett Stockholm, szép és hangulatos város, mindenkinek csak ajánlani tudom :)

Lovász Beáta