Santiago de Compostela

A decemberi elosztón nem volt kérdés, hogy valami mediterrán országot választok. Így esett a választásom Spanyolországra. Első három helyre Malagát, Alicantét és Tenerifét írtam. Ennek ellenére tavasszal egy negyedik, általam nem megjelölt városba kaptam helyet, Santiago de Compostelába. Először nem igazán örültem neki, de most már mondhatom, hogy ha legközelebb választanom kellene, Santiagot írnám az első helyre. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Compostelába az Iberia légitársasággal utaztam Bécsből madridi átszállással. A repülőtéren már ott várt az egyik CP, aki kocsival vitt el a kollégiumhoz. A szállás egy tó mellett, zöld övezetben helyezkedett el. Mindenkinek saját szobája volt, saját fürdőszobával. Heti egyszer ágyneműt is cseréltek és kétszer takarítottak. Minden emeleten volt konyha, ill. hűtő, bár nem sokat kellett főzni tekintve, hogy a kórházban három fogásos menüt kaptunk és a városban az italok mellé bőségesen adtak tapast . 

A kórházba el lehetett jutni busszal és gyalog is. Egyébként a városon belül szinte csak gyalog közlekedtünk. A CP-k nagyon lelkesek voltak és minden napra szerveztek valami programot, a városnézéstől a különböző kirándulásokig. Így eljuthattunk Vigoba, A Corunaba, Islas Ciesre, Praia de Catedraleshoz és nem utolsó sorban egy hétvégét Portoban, Portugáliában töltöttünk. A esti programok pedig mindig valamilyen söröző vagy tapas bár látogatása volt. A sok egyetemistának köszönhetően több táncos szórakozóhelyet lehet találni. Bizonyos alkalmakkor pedig minden téren koncertek vannak a legkülönfélébb stílusokban. Július 25-én pedig nagy ünnepséget rendeznek tűzijátékkal, koncertekkel.

Az árak hasonlóak az itthoni árakhoz viszonyítva, sőt még egyes dolgok olcsóbbak is. Azt mondták, hogy ez a régió Spanyolország legolcsóbb területe
A kórházban 3 fogásos menüt adtak, amit mi állíthattunk össze magunknak. Ez állt egy meleg v hideg előételből (leves, saláták, tortilla…), egy főételből ( hal v hús, körettel) és egy desszertből. Mind e mellé adtak egy zsömlét és egy üveg vizet. Aki szereti a halas ételeket, tenger gyümölcsét, annak minden nap bőséges választási lehetősége volt. Egyébként helyi specialitásuk a polip, úgyhogy ezt esetenként a kórházban is meg lehetett kóstolni.

Plasztikai sebészeti osztályon voltam. Heti 3 műtéti napjuk volt, úgyhogy csak ezeken a napokon kellett bemenni, mivel a többi napon csak konzultáltak gall nyelven…. A műtéteket főleg rezidensek végezték. Bemosakodni nem sokszor tudtam, mivel java részt a rezidensek műtöttek és még így is sokan voltak, úgyhogy általában csak néző voltam. De megérte, mert nagyon érdekes, izgalmas műtétek voltak, bravúros megoldásokkal. Azért néhány műtéthez én is bemosakodhattam . Általában reggel fél 10-10 előtt semmi sem történt az osztályon, még az orvosok sem voltak bent (mediterrán életvitel), mert téli időszakban vannak a műtétek, nyáron a szabadságolások miatt kevesebb a műtét. A városban egyébként 2 kórház van, amelyek jól felszereltek. Az orvosok nagyon kedvesek és segítőkészek. 

A társaság nagyon jó volt. Több mint negyvenen voltunk, bár ennek közel fele spanyol volt más-más régióból. A mai napig tartjuk többen a kapcsolatot.

Tengerpartozásra is volt lehetőség, ha nem is olyan sok, de volt. Sajnos Santiago Galíciában van, ami Spanyolország egyik legesősebb területe. Ennek ellenére az egy hónap alatt talán ha 5-6 alkalommal esett az eső. Nappal viszonylag meleg volt, estére viszont nagyon lehűlt az idő, úgyhogy ajánlatos vinni pulóvert vagy kabátot. És az esernyőt sem szabad otthon felejteni, mert pár perc alatt a napsütésből szakadó eső lett! 

Összefoglalva, mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyszerű hely mid a kultúrára vágyók számára, mind pedig a bulizást kedvelőknek 
Arra fel kell készülni, hogy pihenni nem lesz idő, ugyanis minden nap jobbnál jobb programokkal készülnek a CP-k. Most már elmondhatom, hogy életem egyik legjobb nyári gyakorlatát töltöttem itt. És biztos, hogy az első három választásom közé beírnám Santiago de Compostelát.

 Holjencsik Ronald