Krakkó

Hatodéves hallgatóként egy négyhetes rövid tanulmányi úton vettem részt a krakkói Jagelló Egyetemhez tartozó Lengyel-Amerikai Gyermekkórházban. A 7 hetes gyermekgyógyászat gyakorlatból 4 hetet töltöttem le Krakkóban. Ez egy nagyon szép város, a gyakorlat ideje alatt bőven volt lehetőség felfedezni.

A szállásunk egy külvárosi koliban volt, 2 ágyas szobákban voltunk elhelyezve. Az épület gyalog kb. 5 percre volt a gyermekkórháztól, ez nekem jól jött, de az aki más kórházba volt beosztva, annak 50 percet is kellett utaznia akár a városközpontig. A közlekedés egyszerű, éjszaka is jó. A koliban mosásra volt lehetőség, de internet nem volt.

Ellátásként napi ebédjegyeket kaptunk, amelyeket reggeltől estig bármikor fel lehetett használni, egy városközpontban lévő hangulatos étteremben. Gyors kiszolgálás, bőséges mennyiség és választék állt rendelkezésünkre.

A gyakorlaton a gyermekkardiológiára osztottak be, kaptam tutort is, aki kedves volt, foglalkozott velem, de az osztályon bármelyik orvos jól értett angolul és általában szívesen magyaráztak. 9 órára kellett bejárnom, az új betegeket kellett fizikálisan megvizsgálnom, utána megbeszéltük a különböző eseteket, diagnosztikát, terápiát. Volt lehetőségem más osztályokra is ellátogatni, így intenzíven, neonatológián és a szívkatéteres laborban is voltam többször. Számos echokardiográfiás vizsgálatot néztem végig, pericardiocentesist, ballondilatációt, stentbeültetést láttam. Örömmel tapasztaltam, hogy a szülők többsége is igen jól beszél angolul, így egyedül is tudtam anamnézist felvenni. Összeségében a gyakorlattal nagyon meg voltam elégedve.

A  social programok renkívül sokszínűek, jól szervezettek voltak, minden nap és hétvégén is csináltunk valamit. A lengyel szervezők készségesek voltak, bármikor felhívhattuk őket, ha valamire szükségünk volt például. Bejártuk a város nevezetességeit, tereket, templomokat, utcai vásárokat, turistavezetést is kaptunk. Múzeumokba is ellátogattunk illetve esténként népszerű éttermekbe, klubokba is elvittek minket. A koliban is szerveztek több összejövetelt, első héten tartottuk az “international food and drink party”-t, ahol mindenkinek volt lehetősége a nemzeti specialitását elkészíteni és megkóstolni a többiekét. Egyik alkalommal ellátogattunk egy sóbányába is, egy izgalmas túrára. Hétvégenként szerveztek utakat más városokba, így el lehetett jutni Zakopaneba, Gdanskba, Varsóba és Auschwitzba is. Én Gdanskba mentem el, ami csodálatos város, volt lehetőségünk bejárni és egy hajókiránduláson is részt vettünk.

Csak ajánlani tudom a krakkói gyakorlatot: jól szervezett, gazdag programokkal tarkított, mind szakmai mind szórakozási szempontból nagyon jó élmény volt számomra.

Engedélyezem, hogy a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete (DOE) facebookos csoportján, ill. a DOE honlapon publikusan is megossza élménybeszámolómat és fényképeimet:  

Perge Bianka