Brazília

A helyosztó során megszerzett brazil cserelehetőséget már az első pillanattól kezdve hatalmas izgalommal vártam, hisz egy egészen új kultúrával való megismerkedésre számíthattam, mely garantáltan maradandó élmény lesz. Számomra a „gép” Sao Paulot dobta, az ország legnépesebb városát, így a csendes hétköznapok lehetőségét Budapest után ismét csak el lehetett vetni, mely tény azonban egy percig sem zavart. Egy hónapon keresztül végezhettem TDK-munkát a USP-ben (University of Sao Paulo), melyet a Wikipedia (mint információgyűjtő hadjáratom első állomása) Dél-Amerika legjobb egyetemének titulált, így a program szakmai részét garantáltnak éreztem. Ez be is igazolódott, az egyetem rendkívül felszerelt volt, elhivatott szakemberekkel tele, és alapjában véve is minden adott volt a hatékony munkavégzéshez. 11802039_1024771604200326_674355597_nÉn személy szerint neurológián munkálkodtam Júliusban, ahol ALS témában igyekeztem segíteni a kutatóorvosok dolgát, jórészt metszetkészítés és számos biokémiai eljárás elvégzésével. A hónap végére gyakorlott lettem sok, a kutatás területén hasznos módszerben, mely tapasztalatokat kamatoztathatom a jövőben is. Apró szépséghiba a történetben, hogy a nyelvi nehézségek jelentősen beszűkítették lehetőségeim, mivel nagyon kevesen beszélnek angolul még az egyetem berkein belül is. Ez egy kicsit meglepő, Európa területén belül nem túl megszokott jelenség, mellyel azonban meg kell birkózni valahogy. Így az egyik legfőbb tippem a jövőben utazóknak, hogy kezdjék el a portugál nyelvleckéket minél hamarabb!
11855490_1032604876750332_1542931485_nAmi a program szabadidő részét illeti, jelentős segítség volt számomra fogadó családom, akik számos programot szerveztek számomra, illetve az általam kiválasztott aktivitások kivitelezésében is segédkeztek, amiért nem lehetek elég hálás nekik. Összességében úgy gondolom, hogy bár nem mindenki lehet olyan szerencsés, hogy bekapcsolódhat egy brazil család mindennapjaiba, azért a teljes kulturális élmény szerintem így biztosított. Csak hab a tortán, hogy minden este brazil kulináris élmény várt a vacsoraasztalon, de még reggelire is végtelen féle gyümölcs közül válogathattam. Mivel az egyetem az ebédemet biztosította a helyi menzán, így azon szerencsések közé tartoztam, akik csak a házon kívül töltött estéiken fizettek ételért. Ez jól is jött, hiszen Brazília, azon belül is különösen Sao Paulo, drágának nevezhető magyar mércével. Talán jó megközelítés, ha a magyar árakat 1,5-2-vel megszorozzuk.
Nagy szerencsém, hogy a kinti contact person egyben a a fogadó család tagja is volt, mert ő volt egyedül akire számíthattam, ha infora vagy útbaigazításra volt szükségem. A kritikus időszak ilyen szempontból az első egy-két hét, utána még hasznosnak is vélem, hogy programtervezés terén proaktívnak kell lenni. Másik lehetőség pedig a rengeteg bejövő külföldi hallgatóval való szocializálódás, akik nem csupán ezen program keretein belül érkeznek az egyetemre, mégis számos lehetőségem volt velük megismerkedni, és együtt megismerni a várost. 18 országból érkezett nagyjából 50 hallgató, így nem meglepő, hogy legjobb barátaim közt volt mexikói, brit, de még pakisztáni is.
11872766_1032604916750328_1960929579_nA tömegközlekedés jól megszervezett, bárhol elérhető, de állandó probléma a közbiztonság, így mikor tehettem, mindig a host brotherrel utaztam. Pár alkalommal nem, mígnem aztán egy buszmegállóban elvették a pénzem és telefonom. Ezzel kapcsolatban fontos: ne utazz egyedül, a telefonodat látható helyen tartva, angolul beszélve. Én ezen hibákat mind elkövettem, így valamilyen szinten az én hibám is az incidens.
Ami az időjárást illeti, senkinek ne legyenek fals elképzelései, nem feltétlen fogtok lebarnulva hazaérkezni, mert ugyebár Brazíliában ebben az időszakban tél van épp. Ez természetesen még mindig egy kellemes, 20-25 fokos nappali hőmérsékletet jelent, így akár a tengerpartozás lehetősége is adott. Ha már tengerpart, nem szabad kihagyni az államon belül Paratí városát, illetve bűn lenne nem meglesni, hogy zajlik az élet Rio de Janeiroban is. Ami Sao Paulot illeti, kihagyhatatlan a Museu de Arte de Sao Paulo, a Paulista Avenue és természetesen a számtalan étterem, ahol fergeteges kulináris élmények várnak rád.

Remélem mindenkit sikerült meggyőznöm róla, hogy a brazil TDK-csere egy felejthetetlen élmény lehet bárki számára, aki bevállalja a kalandot!