Udine

Nyári belgyógyászat gyakorlatomat júliusban Olaszországban, Udine városában töltöttem.

A jelentkezésnél megjelölt városoktól távol lettem elhelyezve, de a többi 8 bejövő is hasonló helyzetben volt. Udine csendes kis város, ahol szinte minden nap esik az eső. Ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat, családias hangulat alakult ki. Igen távoli helyekről és kultúrákból érkeztünk (Kanada, Mexikó, El Salvador, Tunézia, Portugália, Franciaország…), mégsem érződtek nagy különbségek.

Szerencsére időben kaptam visszajelzést a városról, így viszonylag olcsón tudtam repülőjegyet foglalni Velencébe, onnan pedig vonattal jutottam el Udinebe, ahol már vártak az ottani CP-k. Együtt vettük meg a havi bérletet a városban rendszeresen és jól szervezetten közlekedő buszokra, aminek az árát a gyakorlat végén nagyrészt visszakaptam a szervezőktől.

Az elszállásolásunk a helyi kollégiumban volt megoldva, kétágyas szobákban, erkéllyel, fürdővel, emeletenként két közös konyhával és egy mosókonyhával. Egyéb közös helyiségek is voltak, mint például TV szoba és konditerem. A szobák felszereltsége nem volt túl modern, de tiszta volt és kényelmes.

A földszinten levő menzán evésre is volt lehetőségünk, a kártyánk 30 alkalommal biztosított térítésmentes étkezést, többször ebédet és vacsorát is itt ettünk. Én nagyon szeretem az olasz konyhát, így kezdettől fogva rajongtam a három fogásos széles választékért és a finom ízekért. A távolabbi kontinensekről érkezőknek kicsit több időbe tellett megszokni az ízeket, de a hónap végén már ők is teljes élvezettel fogyasztották a helyi specialitásokat, mint például a ravioli, a panna cotta vagy a risotto és az olyan klasszikusokat, mint a pizza és a kebab.

A szakmai gyakorlatomat a jelentkezésemben elsőként megjelölt intervenciós kardiológiai osztályon tölthettem. A kórház nagyon jól felszerelt volt, ott szerzett ismereteimnek sok hasznát veszem a negyed éves kardiológia gyakorlatokon.
Olasz nyelvtudásom nagyban megkönnyítette a kommunikációt, mivel így a reggeli értekezleteket is követni tudtam, valamint a betegeknek is feltehettem esetleges kérdéseimet. A nap többi részében azonban az angol nyelvű kommunikáció sem lett volna megoldatlan, mindig volt legalább egy orvos vagy rezidens, aki tudott volna angolul is magyarázni.
Általában nekem kellet az orvosok után szaladni, de a feltett kérdéseimre mindig kaptam választ, és így az olyan egyéb osztályokon felmerülő kardiológiai esetek ellátását is megfigyelhettem, mint a sürgősségi, intenzív, általános belgyógyászat vagy az ambulancia. Mindenhol szívesen fogadtak, és örömmel vették az érdeklődésemet.

Természetesen a social programokra is jutott idő, a hétvégéken egy másik közeli város cserediákjaival közös szervezésben jutottunk el Triesztbe, Firenzébe, Velencébe, Veronába,Ljubljanaba és Bledbe. Az időjárás miatt sajnos csak kétszer tudtunk a tengerparton strandolni Lignanoban és Gradoban, és a korlátozott lehetőségek miatt igazi zenés-táncos buliban is csak két alkalommal voltunk, bár akkor napkeltéig meg sem álltunk.
A helyi CP-k nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, annak ellenére is, hogy ott júliusban még vizsgaidőszak van. Többször saját autójukkal fuvaroztak minket, lakásukban rendezhettük meg az international food and drink partyt is, és napi rendszerességgel jártunk közösen fagyizni.

Összességében bátran tudom ajánlani Olaszországot a nyári gyakorlatok helyszínéül. Az olaszok segítőkészsége bármilyen felmerülő problémát áthidal.

Molnár Ági