Tajpej

2012 augusztusában megadatott a lehetőség, hogy egy hónapot töltsek Tajvanban. Nagyon vártam ezt az utat, a szigorlatok után tökéletes lazításnak tűnt és bátran állíthatom, hogy a távoli ország beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Pontokba szedem azokat a dolgokat, amikre anno én kíváncsi voltam az út előtt, de nyugodtan fordulj hozzám, ha további kérdésed van. 

az utazás: 15 óra a fellegek között, a repülőjegy sajnos nagyon drága. Ha megteheted, érdemes rajta elgondolkodni, hogy esetleg több országot is meglátogass vagy megnyújtsd az egy hónapos csereprogramot. (Én Hong Kong-ba tettem egy kitérőt, életem egyik legjobb döntése volt!)

érkezéskor: a tajvani Contact Personjaid a repülőtéren fogadnak majd. Ott minden cserediákra két CP jut, rengeteget segítenek, már az első napon vettünk Easycard-ot a tömegközlekedéshez, helyi telefonkártyát, hogy olcsón hívhassuk egymást és kaptunk egy elektronikus kártyát is (ez különösen hasznosnak bizonyult, mert az egyetemen mindenhová bejuthattunk vele és rajta volt kínai írással az egyetem neve, így a taxisofőröknek, buszvezetőknek is meg tudtuk mutatni, ha éppen bizonytalanok voltunk a haza utat illetően).

szállás: négyágyas kollégiumi szoba (amiben hárman laktunk) saját fürdőszobával. minden folyosón egy konyha volt (kissé hiányos felszereltséggel, értsd: főzésre alkalmatlan)

egyetem: National Defense Medical Center, vagyis gyakorlatozó katonák voltak a folyosón, egyenruhában jártak fel-alá, mindenhová belépőkártya kellett… Tajvanban az orvosi egyetem hét évig tart, így az első évben „általános műveltséget” tanulnak, mindenki játszott valamilyen hangszeren, az egyetemi élet szerves részét képezték a különböző tánc-, ének-, sportcsoportok.

labor: tanultam is a TDK csere során! A Biokémia Intézet egyik laborjában voltam, kaptam egy tutort, aki kissé törte az angolt, de nagyon kedves volt. Az első napon kérdezett a céljaimról, elvárásaimról. Be kell vallanom, világmegváltó terveim nem voltak, rutint akartam szerezni. Kellően begyakoroltam a DNS, RNS izolálást, PCR-t, Western blotot, áramlási citometriát, rengeteg segítséget kaptam a labor többi diákjától is. Azt azért elvárták, hogy heti 5x benn legyünk, 9-től 4-ig (vagy tovább). A labor tagjai összeszokott társaság voltak, gyakran mentünk közös vacsorára, kirándulásra velük.

étel, ital: biztosítottak nekünk az egyetem éttermében napi háromszori étkezést (ingyen), egy idő után viszont inkább a kórház alagsorában lévő éttermeket választottuk. (Az alagsorban egyébként számtalan üzlet volt, drogéria, kávézó, élelmiszerbolt, stb. Átlag egyetemistaként el se kellett volna hagyni a kollégium-egyetem-kórház épületegyüttest, itt minden elérhető volt, ami kellett.) Azt tanácsolták, csapvizet ne igyunk, ezt minden további nélkül betartottuk. Nem volt nehéz, a folyosókon víz automaták garmadája állt, ráadásul a palackozott jeges tea is finom.

kalandvágyóknak: több sportot is kipróbáltunk: tajcsit, szörfözést, de a legérdekesebbek az ételek voltak: rántott békacomb, cápahús, kagyló, kígyóvér, rákok, csigák, vegetáriánus ételek, sushi és tofu minden mennyiségben…

cserediákok: mindenki nyitott, világot akar látni. Meglepett, hogy a tíz cserediákból kilencen európaiak voltunk. A távol kelet mindannyinknak új környezetet jelentett.  Számtalan programot szerveztünk közösen, sokszor spontán…

helyiek: nagyon kedvesek, segítőkészek, bár előfordult, hogy segítségre volt szükségünk és activity-znünk kellett, mert nem beszéltek angolul (vagy az olasz srácok gesztikulációiban bíztunk). Még véletlenül sem egyformák! Néhány nap alatt megtanul az ember különbséget tenni az arcvonásaik között. Minden fotón kötelező velük mosolyogni és „békejelet” mutatni.

látnivalók: lenyűgöző Taipei nyüzsgése, a rengeteg ember az utcákon, a modern városközpont, a kilátás a Taipei 101-ből, a környező hegyek és teaültetvények, a templomok és régi épületek varázsa, az óceán morajlása… csupa olyan dolog, amit a saját szemeddel is látnod kell!

Kókai Judit

Elérhetőségeink

E-mail: president@humsirc.hu

Telefon: 06-20-9682238

Cím: 4032 Debrecen, Móricz Zsigmond körút 22. vagy Pf.:96

Adószám: 19123006-1-09

Bejelentkezés

Felhasználónév *

Jelszó *