Szexuálprevenció

A SCORA szekció a reproduktív egészségügyi témák oktatásával foglalkozik a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségén belül.

Az országszerte több, mint 300 aktív taggal tevékenykedő szekció fő tevékenysége a szexualitás témakörében tartott  kortársoktató előadások, melyek 10-18 éves fiataloknak szólnak. Előadásaink célja a szexualitással kapcsolatos kérdések átbeszélése, a helyes  szexuális kultúra oktatása. Tudatos gondolkodásmódot szeretnénk kialakítani, hogy fiatalok felelősségteljesen, biztonságosan, örömtelin élhessék meg szexualitásuk. Szexuális és etnikai kisebbségek iránti érzékenyítő, a családon belüli agresszió és a pornográfia szexuális életre kifejtett hatásáról is tartunk előadásokat.

Az előadásokat igyekszünk interaktívvá tenni, a hallgatóságot különféle játékokkal és szemléltető eszközökkel vonjuk be az órákba. Hallgatóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy előadásaik naprakészek és a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelőek legyenek. Minden előadást a hallgatóság  életkorához valamint az iskolák formai és tartalmi  igényeihez igazítunk, rugalmasan alkalmazkodva a körülményekhez.

Kortársoktató előadásaink mellett számos egyetemi szervezésű rendezvényen jelen vagyunk. A szekció éves rendezvénye az AIDS világnapja alkalmából megrendezett  AIDS-nap, minden év december 1-jén, illetve programokat szervezünk  Bálint-nap és  Nőnap alkalmából is. Az általunk szervezett kampánynapokon egyetemi oktatók, a szexualitással foglalkozó kutatók, jeles szexuálpszichológusok tartanak előadásokat. Rendszeresen szervezünk  önvédelmi tanfolyamokat is középiskolás és egyetemista lányok számára.

Saját szervezésű rendezvényeink mellett gyakran vállalunk részt  városi egészségnapokon,  falunapokon is. A csoport igyekszik minél több  fesztiválon is jelen lenni, óvszert osztani és a biztonságos szexualitás fontosságára, mikéntjére nevelni a fiatalokat.

A csoport minden egyetemi szemeszterben számos foglalkozást szervez orvostanhallgatók számára. Népszerű eseményeink között szerepelnek reproduktív-egészségügyi előadóestek és kerekasztal beszélgetések, tematikus filmvetítések, szakmai szemináriumok, oktatástechnikai és kommunikációs tréningek, illetve párkapcsolati tanácsadói workshopok. A SCORA szekció sokrétű, színvonalas munkával igyekszik hozzájárulni a magyar lakosság szexuális és reproduktív egészségének fejlesztéséhez. Munkánkat kiváló szakemberekkel karöltve, a  Magyar Vöröskereszttel, a  Magyar Védőnői Hálózattal, az  Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve a magyar orvostudományi képzéssel foglalkozó egyetemek szakértőivel szorosan együttműködve végezzük.

 

Bárminemű kérdés, felajánlás, szponzoráció, illetve jövőbeli együttműködés esetén kérem, bátran keressen fel bennünket!

              
Kapcsolat:, 
Szőke Krisztina 
Reproduktív-egészségügyi koordinátor
Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége

+36 30/596 5854

nora@humsirc.hu