Szczecin

2014 nyarán egy hónapot Lengyelországban Szczecinben töltöttem szakmai gyakorlaton.

A gyakorlatot a nephrologiai osztályon töltöttem.

A szervezés nagyon jó volt. Pontosan meg volt beszélve, hogy hol találkozunk és mikor amikor megérkeztem Szczecinbe, egyből a szállásra vittek, közben mindenféle infóval elláttak. Aznap a cserediákok elmentek egy parkba, ezért, hogy ne legyek egyedül velem volt egy lengyel diák, aki megmutatta a közeli boltot, elvitt telefonkártyát venni (ami nagyon olcsó, és ingyen beszélhettünk végig egymás között), és megvettük a buszjegytömböt is. Ez a gondosság végigkísérte az ottlétemet. Első nap ők vittek a kórházba, és utána értem is jöttem h az éttermet megmutassák, ahol ebédelünk minden nap. Minden délutánra és estére is szerveztek programokat. Néha csak megbeszéltük h beülünk egy sörre a városközpontba, vagy együtt mentünk csatangolni, de mentünk karaokizni, volt international food day party, laser tag, beer pong, városnézés, tenger látogatás, de egy idő után a folyosó volt a találkahely, ahol hosszú órákat beszélgettünk végig minden este. Minden hétvégére egész Lengyelországban szervezett kirándulások voltak (N.I.C.E. project) de akik nem akartak ezzel a lehetősséggel élni azoknak segítettek a helyiek egyéb kirándulások szervezésében ( Berlin, Prága, Poznan).

A szállás nagyon nagyon jó volt. Én egyedül voltam a szobámban, de maximum 2 ember volt egy szobában, és összesen 2 szobához tartozott egy zuhanyzó, WC és egy mini konyha hűtővel, mikróval. Bútorozottságban nagyon modern volt, kb mint a kettes koli bútorai. A városközpont egy villamossal megközelíthető volt, este pedig éjszakai busszal. A szállás a 2. számú klinikai tömbhöz nagyon közel volt, a másikhoz jóval messzebb, de szerencsére én a közelibe jártam.

A nap fénypontja az ebéd volt, ezért már nagyon vártunk a hétvégéken, hogy megint hétfő legyen. Egy nagyon szép étteremben volt befizetve az ebédünk. Rendesen 2 fogásos ebéd járt, innivalóval együtt. Nagyon jó volt a kiszolgálás, és jól főztek, mindenki igényeinek megfelelően változatosan ( voltak közöttünk vegetáriánusok és ramadanozó muszlin is).

A kórház hasonló felszereltségű, mint itthon. Van angol oktatás is, ezért az orvosok tudtak angolul is. Mellettem voltak lengyel diákok is, akik nagyon segítőkészek voltak, és sok mindent fordítottak betegvizsgálat kapcsán is. Az én osztályom egyébként nem a legjobb osztály volt, mert nem sok beteg érkezett, ezért voltak unalmas perceim, de ilyenkor át tudtam menni más osztályokra, így főleg a kardiológián voltam, ahol szintén sokat tanultam. De általános véleményt nem lehet mondani a klinikáról, mert nagyon osztály és orvos függő volt, hogy kivel mennyit foglalkoztak.

Összeségében nagyon jól éreztem magam. Mindenkinek csak ajánlani tudom Szczecint, mert jófejek az emberek, jó a szállás, és az ellátás, és jó a kórház is.

Sajnos képeket nem tudom így a levélhez csatolni, mert bár már egy ideje itthon vagyok, de a képek letöltésével és megszerzésével még nem foglalkoztam.

Rynkiewicz Judit