Patras

Azt, hogy júliusban Görögországba szeretnék menni, egy korábbi élménybeszámoló alapján döntöttem el. Remélem nekem is sikerül kedvet csinálni valakinek, hogy ezt a csodálatos helyet válassza gyakorlati- és (nem utolsó sorban) egy havi lakhelyének.
Én sorrendben Athént, Patrast és Thesszalonikit jelöltem meg, és úgy döntöttem, hogy repülővel fogok utazni, ugyanis az Aegean Airnek köszönhetően ugyanannyiért ki lehet repülni, mintha busszal menne az ember.
Nevezetesen 145 euróért. A jegyet március 31-én vettem meg, és enni-inni is kaptam a fedélzeten.
Kiérkezésem után 3 napot töltöttem Athénban és csak utána mentem Patras-ba, ahova
(mint május 6-án megtudtam) a CC-, szólt.
Július 1-e pont hétfő volt, így aznap rögtön munkába is álltam. Összesen 5 orvos segített a hónapban és bár non-invazív kardiológiára kerültem, voltam a klinikán, a sürgősségi osztályon, az ICU-n és a katéterlaborban is.
Láttam echokardiográfiai vizsgálatot, szúrtam artériát, bemosakodhattam pacemaker implantációhoz, láttam elektromos cardioversio-t, és számtalan angiográfiai vizsgálatot.

A kórházban minden nap kétszer kaptunk enni, és csak 10-14-ig kellett bent lennem. Persze maradhattam, ha akartam, de leginkább elküldtek a strandra.
Szerencsére a strand útba esett hazafelé, így minden nap 4 órát töltöttem fürcsivel és napozással.
Esténként megpróbáltunk mind a 12-en (összesen ennyien voltunk) közösen szórakozni. Ez persze kivitelezhetetlen egy teljes hónapon át, de azért heti 2-3 alkalommal közösen vacsiztunk, vagy elmentünk egy pubba. Néha a CP-k is csatlakoztak, bár őket nem láttuk sokat és nem is szerveztek nekünk programokat.
Az első hétvégén egy helyi beach partyn voltunk, és strandoltunk.
A másodikon elmentünk Athénba és egy (a helyiek szervezték nekünk és az athéni cserediákoknak) másik beach partyn tomboltunk, majd természetesen  bejártuk a várost és megnéztük a Parthenont. Számomra amúgy ez volt a legszebb pillanat az egész hétvégén.
A harmadik hétvégén Delphoi-ba szerettem volna kirándulni, de tekintettel arra, hogy naponta csak egy busz jár oda és nem akartam ott aludni, végül kihagytam. Helyette meghívott magához az egyik tutorom Nafpaktosba. A görögök valóban nagyon vendégszerető emberek, erről számos alkalommal tettek tanúbizonyságot, de azt sosem gondoltam volna, hogy egyikőjük elhív magához egy hétvégére… Csodálatos volt, és gyönyörű, tiszta vizű beachekre vitt magával Athina.
Az utolsó hétvégén Kefalonia szigetére mentünk el a szobatársammal. A strandolás mellett pedig egy vad, egésznapos autótúrára mentünk el és bejártuk majdnem az egész szigetet.

Ami fontos:
-Patras kicsit drágább Budapestnél, de ki lehetett bírni, hiszen kétszer kaptunk enni.
-a kórházba egy óra az út, ez gyaloglásból, vonatozásból és buszozásból tevődik össze és rosszabb róla olvasni, mint ténylegesen megtenni
– az orvosok nagyon kedvesek, de nem mindent fordítanak le, így néha kicsit unalmas, aztán hirtelen valaki elkezd kiabálni, mert ők így beszélnek :)
-a beach közel van és gyönyörű, jókat lehet chillezni
-találtunk egy pubot, ahol 1 euro a feles
-nem görög tanulóknak nem jár diákkedvezmény, de azért néha sikerült kisírni
-a szállás a város közepén, egy SPAR fölött lévő, lifttel felszerelt diákszállás, 2 fős szobákkal, hozzájuk külön fürdő, konyha és szinte mindig volt wifi. Van mosógép, ruhaszárító, vasaló
-minden sétatávolságban van,  nagyon jó kis sétákat lehet tervezni esténként a várba, vagy éppen a dokkhoz
-nagyon szép a naplemente mindenhonnan :)

Összességében egy szuper nyár egy szuper helyen és viszonylag átlagos áron és a gyakorlatomat el is fogadták a dékániban.

Én csak ajánlani tudom, válaszd Görögországot az elosztón! :)

Herpai Vivien