Palermo

Negyedéves orvostanhallgatóként elhatároztam, hogy amennyiben lehetőségem nyílik rá, az idei szabadon választható nyári gyakorlatomat külföldön fogom eltölteni. Mivel az egyetemen működő Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének aktív tagja vagyok már 3 éve, különféle pontok megszerzésével idén elnyertem egy olaszországi cseregyakorlati helyet. Az olasz helyeken belül Szicíliát pályáztam meg és Palermo városába kerültem. Nagyon kíváncsi voltam a mediterrán munka morálra, a kórházak felszereltségére és bár az angol volt a hivatalos nyelv, reméltem,hogy a  fejlesztésre szoruló olasz nyelvtudásomat is bővíthetem.

A belgyógyászati osztály endokrinológia részlegén töltöttem a gyakorlatomat. A kórház ezen részlege kisebb volt, és talán kevésbé volt jól felszerelt,mint a magyar intézmények. Az orvosok kedvesen és érdeklődve fogadtak minket. A mindennapok során részt vettünk a reggeli viziteken, amik ott hosszabbak voltak, mint az itthoniak. Sajnos az idősebb orvosok nem nagyon beszéltek angolul, de a rezidensek fordítottak nekunk. Augusztusban nem volt sok beteg az endokrinológián, aki volt, annak 90%-ban 2-es tipusú Diabetes mellitusa volt. Az anamnézisfelvétel és a vizsgálatok után az orvossal átbeszéltük a beteg gyógyszeres terápiáját, illetve a változtatásokat, mert sokaknál nem vált be az adott gyógyszer.  Nagyon jó volt a gyakorlatban, hogy az orvosok és rezidensek mellett csak ketten voltunk orvostanhallgatók, így folyamatosan hozzáférhettünk minden beteghez, adathoz és az orvosok számára sem voltunk olyan nagy teher. Az olyan napokon, amikor nem jött új beteg, a vizitek után átmehettünk a gasztroenterológiai osztályra is, ahol újabb esetekkel ismerkedhettünk meg, így kicsit beleláthattunk egyéb belgyógyászati osztályok működésébe is.

Palermoban rengeteg social program volt, külön kellett pénzt befizetnunk és a 4 hét alatt abból vittek minket különböző városokba,mint Agrigento, Corleone,Cefalu. Heti rendszerességgel bulikat is szerveztek a számunkra.

A szállás a korház közelében volt egy kollégiumban, 1 illetve 2 ágyas szobákban. A felszereltsége elég hiányos volt, pl nem volt hűtő az egész épületben. Hétköznapokon kaptunk ebédet, hétvégén nem.

A cseregyakorlaton rajtam kívül még kb 70 ember vett részt, a világ minden tájáról,így Palermot azoknak ajánlanám akik szeretnének minél több embert és kulturát megismerni,sokat szórakozni,és nem bánják,hogy sokat kell várakozni akár a busz miatt akár a többiek miatt. Azoknak nem ajánlanám,akik nyugisabb gyakorlati helyre vágynak , akik szeretnek inkább maguknak megszervezni a hetvegi programot illetve aki nem tud egy kicsit leadni az igényeiből az egy hónapra.

Ezúton is szeretném megköszönni a DOE-nek ezt az  életre szóló élményt és tapasztalatot.

Pataki Edit