Moszkva

Ötödéves ÁOK-os hallgató vagyok, tavaly a sebészet nyári gyakorlatomat Oroszországban töltöttem.

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Moszkvába választottak ki. Gondoltam kalandosabbra veszem az utazást és így a vonatot választottam. Ez körülbelül a repülő árában van, de izgalmasabb:) (és hosszabb is…). A vízummal nem volt semmi problémám és mivel tanulmányi vízum így fizetni sem kellett érte.

A nehézségek leküzdése után (senki nem tudott a vonaton sem angolul sem magyarul) egy kedves orosz lány várt az állomáson!

Összesen négyen voltunk cseregyakorlaton Moszkvában, így egy apartmanban voltunk elszállásolva, ami nagyban megkönnyítette a programok megszervezését. Mivel nem voltunk túl sokan ezért az oroszok nem igazán szerveztek programokat nekünk. Az első heten mindenkit elkísérték a kórházba ezután szinte csak akkor láttuk őket, ha valami problémánk volt, vagy a regisztrációt intézték.  Zsebpénzt kaptunk  étkezés helyett.

A kórházban nem igazán foglalkoztak velem, azt vettem észre, hogy ők sem igazán tudták mit kéne megmutatni. Többnyire a műtőben voltam és néztem mit csinálnak. Angolul egy-két orvost leszámítva nem tudott senki a kórházban. (Én nem tudtam oroszul ezért voltak érdekes szituációk,  javaslom hogy előtte szerezzetek jártasságot activityben :D ). Hétfőtől péntekig voltam a kórházban. Egy nap körülbelül öt órát. Utána bőven maradt még idő városnézésre is! Az a kórház, amelyikben én voltam eléggé elmaradott volt. Némelyik műtőnek nem volt ajtaja és az ablak is nyitva volt. Az biztos, hogy nem ebben a kórházban kell megtanulni a sebészet alapjait, de mindenképpen egy érdekes élmény volt! Különösen látni azt, hogy milyen lelkesek az orvosok. (náluk elég sok a munkanélküli orvos).

A városban minden kizárólag csak cirill betűvel van kiírva és az eladók pénztárosok, járókelők sem igazán tudnak angolul.  Kiutazás előtt, ha nem tudtok oroszul, a cirill betűket azért tanuljátok meg. (Tapasztalatból mondom, hogy sokat segít).

Mivel Moszkvában voltam, lehetőségünk volt egyszerűen eljutni Szentpétervárra! Semmiképpen nem szabad kihagyni, ha valaki Oroszországban jár! Lényegesen könnyebb ott boldogulni az angollal! Egy igazán klassz hétvégi program.

A hiedelmekkel ellentétben jó idő volt Moszkvában! :)

Az árak hasonlóak a magyarhoz. (Legalábbis nem volt olyan drága, mint északon). Egyedül a tömegközlekedés drágább kicsit.

A város nagyon szép és hatalmas. Teljesen más a hangulata, mint bármelyik európai nagyvárosnak. Talán a legérdekesebb a metróhálózatuk, 9 millió ember használja naponta  (és ez érezhető is volt, fél-egy percenként járt a vonat…). A legfontosabb természetesen a Vörös tér! Rengeteg parkjuk van, ami nyáron nagyon hangulatos. A helyi fiatalok  hétvégente kijárnak a parkokba zenélni, görkorizni, fagyizni (alkoholt nem lehet fogyasztani a közterületeken… : )

A lényeg, hogy Moszkva nagyon szép és különleges hely! :) Mindenképpen ajánlom, ha különleges helyre szeretnétek menni!

Barad Csilla

 

 

Hatodéves sebészet szigorló gyakorlatomat Oroszországban, Moszkvában töltöttem. A kórház, ahova kerültem, jó színvonalú volt, a hazaihoz képest is nagyon modern laparoszkópos eszközöket használtak, viszont maga az épület nagyon le volt amortizálva. Ha valaki érdeklődik a sebészet iránt, akkor sok mindent kipróbálhatengedtek minket asszisztálni, mindent kipróbálni amihez csak kedvünk volt. Az orvosok nagy része beszél angolul és szívesen magyaráznak, szeretnének jó benyomást kelteni a külföldi diákokra. Próbáltak barátkozni, érdeklődtek, milyenek nálunk a viszonyok a kórházakban, mik a hasonlóságok, különbségek. A tutoromról is jó véleménnyel vagyok, nagyon segítőkész volt, nem szabott szigorú feltételeket, sok mindent láttam a kórházban is, de volt bőven idő várost nézni is. A szállás egy helyi kollégiumban volt, sajnos nagyon messze a kórháztól, másfél órát kellett utazni oda és vissza is, ami sok időt elvett. A kollégium régi panel épület volt, kívülről úgy nézett ki, hogy mindjárt szétesik, de belülről tiszta volt, csendes és biztonságos. Volt a szobánkhoz saját fürdőnk és konyhánk. Az egyetlen probléma volt, hogy éjfél után bezárták az épületet reggel hatig, így az ember vagy hazaért időben vagy kint éjszakázott hajnalig a városban, ami ősszel Moszkvában nem volt túlzottan kellemes. Ellátást nem kaptunk, helyette zsebpénz járt, ami egyáltalán nem fedezte négyhétnyi ebéd árát.A velünk foglalkozó diákokra csak jót tudok, mondani, jól beszéltek angolul, mindenben segítettek, bármit el tudtak intézni. A közösségi programok jók voltak és bár szeptemberben már nem volt olyan nagy a társaság, mint nyáron, szinte minden nap mentünk valahová, nagyon jól összekovácsolták a társaságot, figyeltek arra, mi érdekel minket. Összességében egy fantasztikus hónapot töltöttem Moszkvában, nagyon megszerettem a várost, mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is érdeklődik az orosz kultúra iránt. Viszont egy jó tanács: oroszul legalább alapszinten érdemes megtanulni előtte, hatalmas előny! 

Földvári Zsófia