Marseille

Régóta nagy álmom volt, hogy Franciaországba is csináljak egy cseregyakorlatot. Idén ezt sikerült megvalósítanom: egészen a francia riviérán. Nicet jelöltem be első helyre, de utólag kiderült, hogy ott csak 1 cserediák volt. Marseilleben nyolcan voltunk és igen jó barátságok születtek az egy hónap alatt. Középfokú francia nyelvtudás szükséges ide, mivel a CPk megunták, hogy sokan úgy jönnek el, hogy egy szót sem tudnak franciául. De természetesen ha valamit nem tudtunk franciául, akkor angolul beszélgettünk inkább. A kórházban azonban csak franciául beszéltek a dokik, nővérek.

Szállás:

image6 (1)Egy francia kiutazó diáklány albérletében laktam, a többiek is így voltak elszállásolva. Én a belvárosban laktam, a többiek az egyetemhez közelebb laktak. Nekem volt lakótársam, aki nagyon kedves és jófej volt, idén végzett ő is, így ritkán volt otthon. Saját otthonomként kezelhettem a lakást, minden nap átjöhettek a többiek. (Több albérletben sem volt wifi ill mosógép, de nálunk lehetett közös mosásokat tartani) Étkezést a franciák nem biztosítottak, és nem is kaptunk zsebpénzt, hanem a blokkokat meg kellett őriznünk és utólag utaltak át 30euro/hét összeget. Csak az élelmiszerboltok blokkjait fogadták el, éttermekét nem…

Közlekedés:

Marseilleben van metró, villamos, busz, így könnyen el lehetett jutni bárhová. A kórházba egy órát kellett nekem utazni, de volt aki az egyetem melletti kórházba került, így ő gyalog járt be. A bérlet 45 euroba kerül, ISIC carddal csak 38 €. A kinti IFMSA visszafizette utólag a diákbérlet árát, illetve egy hajóutat a közeli szigetre (île de Frioul, 10€). Ha van bérletünk, akkor közeli városokba pár euróért buszozhatunk (pl Aix-en-Provenceba 2€).

Kórház:

image5Jelentkezéskor gyerekgyógyászati területeket jelöltem be, végül gyereksebészeti osztályon voltam elhelyezve. A főorvosúr nagyon kedvesen fogadott, mondta, hogy bárhol és bármikor lehetek. Igazából nem volt mentorom, az ottani ötödévesekkel lógtam főként: osztályos munkába segítettem be, szakrendelésen asszisztáltam (főként gipszeltem), illetve sürgősségi osztályon is dolgoztam. Műtőbe egy-kétszer néztem be, mivel a rezidensek asszisztáltak, így nekem nem sok látnivaló jutott.

Social programok:

Sajnos a LEOint ritkán láttuk, de az assisztense minden nap igyekezett legalább facebookon szervezni/javasolni programokat. Párszor közösen mentünk piknikezni, vagy elmentünk Calanquesba. International food and drink party a hónap végén volt (ekkor ért rá a LEOin.) Saját magunknak mindig szerveztünk valamit, egyik hétvégén autót béreltünk és négyen végigjártuk a Côte Bleut (Marseilletől nyugatabbra levő partszakasz), Montpellierben, Orangeban, Cassisban, Orangeban és Avignonban is jártunk. Szállást egy-egy éjszakára AirBnbn találtunk, baráti áron.

Összességében elmondhatom, hogy egy nagyon szép és élményben gazdag nyarat köszönhetek a cseregyakorlatnak, mely nem jöhetett volna létre a BOE nélkül. : )

Bui Phi Vanthu