Kaunas

Idén nyáron a sebészet gyakorlatomat töltöttem Litvániában, Kaunas városban. Litvánia nagy előnye, hogy semmiféle különleges vizsgálatra nem volt szükség a gyakorlat megkezdéséhez, csupán 4 db motivációs levelet kellett írnom.

Odafelé vonattal mentem Varsóig, majd buszra szálltam át (végtelen sok átszállás nélkül gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőség) kb. 24 óra volt odaérni. A szállásunk kétágyas szobákban volt, két szobához tartozott egy fürdőszoba. A szállástól tíz perc sétával elérhető volt a kórház bármely osztálya. Az étkezés a kórház menzáján volt hétköznaponként, hétvégén nem volt külön ebédünk, mert rendszerint kirándultunk. Ha busszal kellett utaznunk, a helyi havibérletet használtuk, ami ISIC kártyával kedvezményes árú. 
Kaunas Litvánia második legnépesebb városa, de inkább kisvárosi jellegű. Ennek ellenére a gyönyörű belváros rengeteg szórakozási lehetőséget nyújtott a hónap alatt. A litvánok nagyon kedvesen fogadtak minket és rengeteg programot szerveztek. A társaság kb. 20 főből állt. Hétvégén mindig, hétköznap pedig ötből legalább háromszor volt valamilyen közös program, pl. városnézés állomásokkal és versennyel, karaoke est, a kaunasi erőd, Trakai vár megtekintése. Hétvégi programjaink Vilnius, a Cepkeli Nemzeti Park, a tengerpart meglátogatása volt, és az utolsó hétvégén a másik két balti fővárosba, Tallinnba és Rigába is elutaztunk. Az időjárás egyébként meglepően meleg volt, bár néha kicsit esős.
Maga a gyakorlat is nagyon jó volt, az általános sebészeten voltam. Egy nyugodt, laza életérzés volt jellemző az orvosokra, műtétek alatt mindig szólt a rádió és jó hangulatban dolgozott együtt a személyzet. A klinikán sokféle sebészeti osztály működik, érdemes máshol is körülnézni, amire meg is adják a lehetőséget: én a plasztikai és az emlősebészetet látogattam megy egy-egy napra, ahol bár alig ismertek, mégis engedtek asszisztálni. Bár én nem jártam a mellkassebészeten, de ott kifejezetten sokat engednek a hallgatóknak, pl. akár a varrat elkészítését is.
Én nagyon jól éreztem magam Litvániában, a helyi szervezet tagjai nagyon lelkesek és sokat törődtek velünk, látnivaló is akad bőven, a kórházban pedig van lehetőség arra, hogy önállóan, aktívan tevékenykedj. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Teleki Gyöngyi