Köln

A gyakorlat:
Helyszín: Kölni Egyetem oktatókórháza, Általános és hasi sebészeti osztály
Napi rutin: megjelenés reggel 7.00-kor, vizit, 8.00-tól referáló, 8.30-tól osztályos munka és/vagy műtő. 15.00-kor radiológiai konzultáció. Távozás 16.00-kor.
Osztályos munka: reggel vérvételek, majd átkötözések, varratszedések, drain mobilizálások/eltávolítások, branül cserék
Műtétek: másodasszisztálás, videoscópos műtétnél csak megfigyelés (májműtétek (segmentectomia, radiofrekvenciás ablatio), gyomorműtétek (laparoscopos fundoplicatio és herniaplastica), esophagusműtétek (gastrolysis majd esophagectomia), tüdőműtétek (VATS), pancreasműtétek (Whipple), bélműtétek (hemicolectomia, sigmaresectio, appendectomia), nőgyógyászati műtétek (hysterectomia), veseműtétek (nephrectomia), sérvműtétek (inguinalis, umbilicalis), nyaki műtétek (hemithyreoidectomia), illetve a Radiológiai osztályon ERCP-k)
Mivel az adminisztrációs feladatokban nem tudtam részt venni, olyankor az Ambulancián töltöttem az időmet.
Supervisor: Az osztályvezető főorvos felügyelete alá tartoztam, a fent felsorolt műtétek zömét ő végezte, mellette asszisztáltam. Az osztályos munka során főleg rezidensekkel és hatodéves szigorlókkal dolgoztam együtt. Mindannyian segítőkészek voltak, és bevontak a munkába. Magyaráztak, örültek a kérdéseknek.
A kórház:
Egyetemi oktatókórház, modern, színvonalas. 2-3 ágyas szobák, saját fürdőszobával. A sebészeti osztály több alosztályból áll, egy alosztály 25-30 ágyas, egy alosztályon dolgozik naponta 3-4 orvos (nyáron), és legalább 1 szakorvos. A sebészethez tartozik a traumatológia is, külön alosztály. Az ortopédia teljesen külön szak. Az ambulancián általában 2-3 orvos, min. 1 szakorvos dolgozik, de igény szerint növelhető a létszám, lejönnek az osztályokról. Intenzív osztályon 1 sebész dolgozik állandó jelleggel, az odakerült sebészeti betegeket is vizitelik naponta. 9 műtő van, abból az én részlegem 2-t használt párhuzamosan.
Megközelítés: a városközponttól 2 megálló
Menza: dolgozói ebéd 3-4€ 
Szállás:
Külön albérletet biztosítottak mindannyiunknak, volt aki egyedül, volt aki helyi egyetemistákkal lakott, de mindenki saját, tágas szobában, közös konyha-és mosógéphasználattal. Ez egyrészt nagyon kényelmes volt, másrészt megnehezítette a spontán közös programok kialakítását. Néhányan 20-30 percet utaztak reggel, néhányan gyalog tették meg az utat pár perc alatt a kórházukig.
Bilateralis ellátás:
Hetente 50€ étkezésre. 
Közlekedés:
60€ havi bérlettel utaztunk. Jól kiépített tömegközlekedési hálózata van nem csak Kölnnek, az egész tartománynak. 
Odautazás:
Köln/Bonn reptérről vonat visz a kölni vasútállomásra kb. 20 perc alatt, érdemes ott landolni.
Social programok:
15-en voltunk, de több magánszervezéssel érkező diák is csatlakozott egy-egy program alkalmával. 3-4 szervező foglalkozott velünk rendszeresen. Programok: welcome-party, kölni városnézés, utazás Bonn-ba, food&drink party. Az éjszakai élet élénk, utcák, negyedek épültek a vendéglátás, szórakoztatás köré, hétvégén éjszaka is van tömegközlekedés.
Látnivalók:
Csak a legalapabb dolgokat emelném ki: a kölni dóm, a Rajna-part, a belváros, a római-germán múzeum. Minden héten van több program, utcafesztivál, kiállítás, koncert. Egy-egy délután, hétvégén el lehet látogatni a szomszédos nagyvárosokba (Bonn, Düsseldorf, Aachen). Népszerű célpont még Münster, Frankfurt, Amsterdam, Hamburg, Heidelberg, Párizs, Berlin.
Árak:
Az élelmiszerek nagyjából ugyanannyiba kerülnek, a kenyér és a gyümölcsök-zöldségek drágábbak. Az éttermek drágábbak, de nem vészesen, sokan saját főzésű sört árulnak, méghozzá olcsóbban, mint az ásványvizet. Heti 50€-ból ki lehet jönni az étkezés terén. 
A közlekedés, főleg a vonatjegy drága, de fejlett a vasúthálózat, így nagy távolságokat nagyon rövid idő alatt lehet megtenni. Busszal ugyanaz az út fele-harmadannyiba kerül, de kétszer olyan hosszú ideig tart.
Ruhákat, cipőket megéri vásárolni.
Időjárás:
Augusztusban átlagosan 25°C a hőmérséklet, de az idei nyár hűvösebbre sikerült ott is, 15-20°C volt többnyire, szinte mindennap esett az eső. Előny viszont, hogy télen sincs sokkal hidegebb.
Tippek:
Esőkabát, esernyő, vízálló cipő legyen talonban.

Varga Vivien