Itajuba

Májusban derült ki, hogy Brazílián belül az úticélomként Itajubá nevű kisvárost jelöltek ki nekem. „Az meg hol van?” – merült fel bennem a kérdés...pedig akkor még nem is tudtam milyen élmények várnak rám...Itajubá egy óriási élmény az összes medikusával együtt 

Földrajzi tudnivalók: Ez egy kisváros Sao Paulotól és Rio de Janeirotól északi irányba, kb. 4-4 órára. Budapestről kb. 13 óra repülőút után érkeztem meg Sao Paulóba. Fontos tudni, hogy a mi nyári gyakorlatunk idején Brazíliában tél van. Ezt csak éjszaka és reggelente lehetett érzékelni, amikor a levegő akár 10 fokig is lehűlhetett! Ezen kívül kicsit szelesebb, felhősebb volt az idő, egyébként csodás napsütés és akár napközben 30 fok is volt. Meleg ruhát mindenesetre érdemes vinni. 
Gyakorlat: A kórházban a dokik és a nővérek is rendkívül kedvesek, segítőkészek és mosolygósak voltak. Az elején kicsit önjárónak kell lenni és tudni kell a dolgaid után érdeklődni, mert nem adtak minden tudnivalót a kezünkbe. A kórház az itajubá-i orvosi egyetem tanintézménye. Rajtam kívül 5 cserediák volt. Sebészeten egyedül voltam 1 főorvossal és 5 rezidenssel. Bár portugálul nem beszélek, a csoportban mindig volt, aki fordított nekem. Legtöbb időt a műtőkben töltöttem, ahol nem volt nyelvi nehézségem a latin miatt. Többféle műtéten vehettem részt, sok mindent engedtek végezni (bemosakodás, többféle varrat, kampózás, anesztéziába és császármetszétseben is segíthettem, stb.). 
Szállás: 5 lánnyal laktam együtt egy itthoni albérletnek megfelelő lakásban. Nagyon örülök, hogy hozzájuk kerültem, nagyon befogadóak voltak. Jófej, bulis lányok és mindenben számíthattam rájuk. 
Social programok: A CP-k eleinte szerveztek nekünk közös vacsit, szóltak az esit programokról, sportversenyekről, bulikról. Hamar terjedt az infó mivel kis egyetemről van szó. A rezidensekkel, többi cserediákkal sokszor szerveztünk valamit közösen. Rendkívül jól tud szórakozni a brazil medikus fiatalság, aminek nagy élmény volt része lenni 
Hasznos tanácsok: Itajubába 4 órás buszút után érkeztem meg. Érdemes a buszjáratra foglalni jegyet. A helyi CP-kel előre egyeztess, hogy mikor fut be a buszod, mert útközben sűrűn vannak térerőhiányos területek. Érdemes venni helyi SIM kártyát a kapcsolattartás miatt, ehhez viszont egy helyi diákot kérj meg hogy kísérjen el(helyi lakcímet kérhetnek). Alapvetően Itajubá egy Budapestnél olcsóbb város, a nagyvárosokban magasabb árakra számíts. 
Közlekedés: A kórházból az én szállásom fél óra gyalog, de előre egyeztetve szívesen elvisznek kocsival a diákok.
Étkezés: A kórházban ebédelhettem, ahol mindennap más brazil főztöt próbálhattam ki. Persze nemcsak rizs és feketebab volt – de tagadhatatlan, hogy ez a két köret minden étkezésen ott volt, hacsak nem csokis pizzát rendeltél étteremben:). Kihagyhatatlan a nemzeti italuk, a caipirinha is. 
Látnivalók: Itajuba környékén van több kisebb látnivaló, amikről a helyi diákok szívesen mesélnek. Rio de Janeiro kihagyhatatlan, legalább 3 napot rá kell szánni. Ingyenes sétákra van lehetőség(Lapa, Copacabana). Helyiek, jó stílusban mesélnek a nevezetességekről egy néhány órás séta során. Kihagyhatatlan a világhírű Corcovado (Krisztus szobor) és a Pao de acucar (Cukorsüveg). Bár mindig biztonságban éreztem magam, van pár íratlan alapszabály, amit be kell tartani(hivalkodó ruhákban, ékszerekben ne menj utcára; ha kész a fotó, tedd el hamar a táskádba a kamerád; semmi se lógjon ki a táskádból, zsebeidből; a táskád legyen közel hozzád; éjszaka sose menj ki – még társasággal se – sötét utcákra, tengerpartra)
Santos: Nagyon ajánlom, ha szereted a végeláthatatlan, fehér homokos tengerpartot. Olcsóbb, mint Rio. A városban többféle elfoglaltságot is lehet találni, de leginkább a tengerpart miatt ajánlom. 
Bővebben szívesen részletezem élményeim személyesen vagy facebookon.
 

Kornafeld Anna