Ioannina

Görögországban, Ioannina-ban töltöttem a III. év utáni nyári szakmai gyakorlatomat augusztusban. Kezdetben a belgyógyászati fekvőbeteg osztályon helyeztek el, de augusztusban annyira kevés orvos dolgozott, hogy nem nagyon jutott idő arra, hogy velem is foglalkozzanak. Az ottani VI. éves hallgatók készséggel segítettek, mindent megtettek azért, hogy gyakorolhassam a fizikális vizsgálatot, vérvételt, EKG készítést, de úgy éreztem egy hét után, hogy ott nem tudnék tovább fejlődni, amit tudtak megmutattak nekem. A tutorommal alig találkoztam az egy hét alatt, így elintéztem, hogy a reumatológiai osztályon tölthessem gyakorlatom maradék részét. Ezen az osztályon maga a professzor foglalkozott velünk, aki nagyon nagy motivációt adott a hozzáállásával és a szakterület iránti szeretetével ahhoz, hogy jobban elsajátítsuk a reumatológiai betegségek tünettanát, diagnosztikáját és terápiáját.

Végig angolul beszélt a kollégáival, amíg vele voltunk, ezen kívül a szakrendelésén is minden esetét megbeszéltük angolul. Mint utóbb kiderült, Görögország egyik legjobb reumatológiai klinikája van ott Ioannina-ban. Ezen kívül még Aténban van egy ehhez hasonló színvonalú. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a görögországi helyet: egyrészt azért, mert 45 cserediák volt kint egy időben egy helyen, így nagyon jó közösség kovácsolódott, ami annak is köszönhető volt, hogy minden hétvégére és sokszor hétköznapokon is programokat szervezett az ottani HELMSIC-es vezetőnk, aki a lehető legjobb programokat a lehető legjobb áron szervezte meg, ennek köszönhetően általában az összes cserediák részt vett a programokon. (Atén és Santorini szigete, Thessaloniki, Halkidiki félsziget, Lefkada, Lefkas, Skorpió és egyéb Jón-szigetek felkeresése, Korfu), hogy pár desztinációt említsek.

Naponta kétszeri étkezést biztosítottak, ami azt jelenti, hogy a reggelit kellett magunknak megoldani. Az ételek finoman voltak elkészítve, de rendszerint nem tartalmaztak húst! Emiatt gyakran kötöttünk ki esténként egy-egy étteremben, vagy gyrososnál, souvlakisnál. A szállásunk egy pár évvel ezelőtt épített alapítványi kollégiumban volt, ami modern és tiszta volt, mosodát is tartalmazott, minden igényünket kielégítette.

Ami hátrányként felsorolható, az maga az egyetemi campus és ezáltal a szállás elhelyezkedése a városkához képest, ugyanis a campus 7 km-re fekszik a városkától, így ha este bármit szerettünk volna csinálni a városközpontban, akkor buszt vagy taxit kellett használni. Nem nagy összeg, de azért 1 hónap alatt egy kisebb összeg az utazgatásra is elment. Mindent összevetve nagyon jól éreztem magam, nem bántam meg, hogy Görögországot választottam, MINDENKINEK AJÁNLOM!!!

Várallyai Balázs