Hradec Kralové

A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjaként a cseh köztársasági Hradec Královéban, a prágai Károly Egyetemhez tartozó Orvostudományi Kar oktatókórházában tölthettem egy hónapot. Ezzel a szakmai gyakorlattal, amely a Sebészet szigorlatot megelőző öthetes gyakorlati periódus részét képezte megkezdtem a hatod évemet az egyetemen. A kórház a régiójának ellátó kórháza, körülbelül hasonló méretű és területet ellátó, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház.

Az oktatókórház sebészetén jól felszerelt és felújított műtőkben folynak a műtétek, a sebészek és az ott dolgozók is figyelmesek, előzékenyek a külföldi hallgatókkal, a tutorok foglalkoztatnak minket és jól beszélnek angolul. A Sebészeti Részleg vezetője az első napi eligazítás után is odafigyelt ránk és az egyéni érdeklődést is figyelembe véve minden hétre elkészítette a beosztásunkat, ami forgó rendszerben működött. Ezáltal minden héten új tutorhoz csatlakoztam, akinek részt vettem a műtétein, ő osztott be az asszisztensi feladatokra és betekintést nyertem az aktuális osztály életébe és a szakrendelésekbe is

A hradeci délutánok és hétvégék sem teltek unalmasan. A hazai csapat programjai által megismerkedtünk a várossal nappal és éjjel, megkóstoltunk cseh ételeket és italokat a Welcome Dinner-ön, de más nemzetek gasztronómiájába is betekintést nyerhettünk az International Evening-en. Megmásztuk a Cseh Köztársaság legmagasabb csúcsát, a Snezká-t, kirándultunk Brno-ba és Prágába, laser tag-eztünk, bowlingoztunk, röplabdáztunk, de a hétköznapi vagy kórházbeli fennakadásainkkal is nyugodtan fordulhattunk a vendéglátókhoz, mert szívesen segítettek és igyekeztek gördülékennyé tenni kinti életünket.

Mindenkinek csak ajánalni tudom ezt a helyet, mind cseregyakorlatra, mind felfedezés céljából, mert megismerve a régiót és Kelet-Bohémiát bizton állíthatom azt, ami a prospektusokból manapság kimarad: Prágán kívül is van cseh élet. Ha nem hiszitek, járjatok utána vagy nézzétek meg ezt a filmet, ami nyár végén készült. Engem igaz nem, de sok, szintén cseregyakorlatát töltő nemzetközi diákot megtalálhattok a felvételen.

(https://www.youtube.com/watch?v=bUodSbX_jxE&sns=fb)

.

Gergely Eszter