Egészségtudatos táplálkozás

Nagy Ágnes IV. éves orvostanhallgató vagyok, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) Egészségtudatos táplálkozási szekciófelelőse. Szeretném bemutatni az Önök iskolája számára kínált prevenciós előadásokat.

A BOE több éves múltra tekint vissza prevenciós előadások szervezésében és lebonyolításában, ennek köszönhetően komoly szakmai tapasztalattal és referenciával rendelkezik.

Helyi bizottságunk tagjai mind klinikai tanulmányaikat folytató 20-26 év közötti orvostanhallgatók, akik prevenciós előadások tartásával szeretnék tájékoztatni a korban hozzájuk közelebb álló középiskolásokat és az általános iskolásokat az őket érintő, egészségügyi szempontból kockázatot jelentő behatásokról (dohányzás, alkohol, kardiovaszkuláris, tumoros betegségek, elsősegélynyújtás, transzplantáció, szex, egészséges táplálkozás, táplálkozási zavarok, divatdiéták, obezitás).

Hallgatóink folyamatos továbbképzéseken vesznek részt annak érdekében, hogy előadásaik naprakészek legyenek, és a legfrissebb tudományos eredményeknek megfelelően tájékoztathassák a diákokat.

Magyarországon az elhízottak aránya 28,5%, ami az Európai Unióban a legmagasabb, ráadásul egyre nő az elhízott gyermekek száma. Úgy gondolom, emiatt elengedhetetlen az egészséges táplálkozásról és a mozgás fontosságáról előadásokat tartani már akár általános iskolákban is, hogy minél hamarabb felhívjuk figyelmüket, hogy mennyire rajtunk múlik az egészségünk.

10644195_10152667313403961_1762026742351561869_o
Előadásaink több témát ölelnek fel. Megismertetjük a diákokat az egészséges táplálkozás alapjaival, hogy milyen táplálékcsoportok vannak (szénhidrátok, fehérjék, zsírok), hogy ezekből mennyit, és milyen formában ajánlott fogyasztani. Tippeket adunk, hogy vásárláskor mikre érdemes figyelni a választékok tömkelegében, és hogy hogyan tudunk elkészíteni bizonyos ételeket egészségesebben.

A középiskolás korosztályban jellemző leginkább a táplálkozási zavarok elterjedése (anorexia, bulimia), így fontos, hogy ezeket megismerjék, ha környezetükben előfordul ilyen van, felismerjék.

Manapság nagyon felkapott, és elterjedt a divatdiéták követése! Sok tévhit kering ezekről, sokszor azt sem tudjuk, melyik mit takar pontosan.

Ezen kívül szó esik még a világ problémájáról, az elhízásról, kialakulásának megelőzéséről, illetve hosszú távú következményeiről, kockázati tényezőiről. Felhívjuk a figyelmet a mozgás fontosságára!

Az előadásokon szívesen válaszolunk a diákjaik kérdésire, akár témával kapcsolatos, akár előadáson kívüli.

Minden előadás az Önök formai és tartalmi igényeinek megfelelően kerül összeállításra, rugalmasan alkalmazkodva a körülményekhez, közoktatási intézmények számára térítésmentesen.

Amennyiben szívesen fogadnának orvostanhallgató előadót, kérem jelezze nekem.
Segítségét előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Nagy Ágnes
Egészségtudatos táplálkozási felelős
taplalkozas.boe@gmail.com